úterý 3. ledna 2017

BRNO, CZECH REPUBLIC



BRNO, CZECH REPUBLIC                                                               /for English scroll down/




Výsledek obrázku pro BRNO






1/ Obchody

Stejně jako všude v ČR "klasické" obchody nabízejí dost osekaný sortiment - nicméně v Tescu, Albertu, Kaufland, Lidl atd. najdete tofu, nějaké mléko, pomazánky, jogurty, hummus.


                                                 

2/ Zdravé výživy, vegan obchody

Brno je na zdravé výživy docela dobře vybavené a není problém si tu nakoupit.


Zdravý život na Lidické je podle mě asi nejlépe zásobovaná zdravá výživa v Brně. Mají chlazené produkty, výběr bio zeleniny/ovoce, pečivo, sladkosti a taky věci pro domácnost a i kosmetické produkty.

Bioobchod v centru je taky dobře zásobený, nabízí sice menší výběr než lidická, ale má moc milou obsluhu a taky chlazenou/mraženou pizzu od lokálního dodavatele, což je super.

Brána ke zdraví na Orlí nabízí ořechy, luštěniny atd. na váhu, což mám moc ráda :) zároveň je propojená s cukrárnou, která nabízí zdravé produkty, takže je to takové dva v jednom.

Zdraví s chutí v budově Omega na náměstí Svobody má výhodu, že je přímo v centru a jelikož je prodejna dost velká má i široký sortiment (velký výběr ořechových másel a dalších věcí).


3/ Eating out, drinking out

Na to, že tohle není žádný velkoměsto vlastně dost dobrý :D

Rebio je řetězec s vegetariánským občerstvením, který je v Brně hodně oblíbený. Má několik poboček a funguje na principu bufetu, což oceňuju :) Jídlo, které jsme tu měla bylo vždycky dobré, nicméně vegan optins jsou omezenější a ocenila bych, kdyby u některých jídel bylo víc rozepsané, co obsahují.

Ve Velké Špalíčku je restaurace spojená s kavárnou a cukrárnou. Mám moc ráda jejich dorty, ty jsou super.

Forky´s je jednoznačně jeden z nejlepších burgerů, jaké jsem kdy v Čechách měla. K jejich stálému menu mají navíc každý všední den i obědovou nabídku (hlavní jídlo a polévka) a taky superbowls. Můžu doporučit všechno kromě mexické tortilly a i masožravci si tady budou chrochtat :D Z jejich menu jsem ochutnala už skoro všechno, za favorita považuji Forky´s classic burger a hranolky (mix sladkých brambor a normálních by měl být všude), raw polévku anebo no fish and chips.
Dezerty mají slabší, nicméně, třeba už se to vylepšilo :)
Zároveň fungují jako malá prodejna - najdete tady Veganz produkty, Gardein, Vegetarian Butcher a taky super zmrzliny (Coconutbliss a Valsoia nebo lokální RAWito).


French burger


Cheeseburger, zeleninové hranolky, čokoládový dort 

Superbowl s francouzským dresinkem a "kuřecími" kousky



Junk Food je aktuálně do února 2017 zavřené, ale jídlo bylo vždycky super a doufám, že ho znovu otevřou se stejným konceptem. Byl to víceméně "diner" - hlavně burgery (super cibulové kroužky), ale našla se i česká "smažená klasika" - smažený květák, smažák, smažená cuketa atd... Mě moc chutnal jejich robi steak s bramborovou kaší.


Tempeh burger, cibulové kroužky a robi steak s bramborovou kaší a fazolkami



Bistro Gỗ na Běhounské nemůžu dostatečně doporučit. Tak super vietnamské jídlo s tak super servisem za takovouhle cenu nikde jinde neseženete. Bistro má vegetariánské i veganské možnosti jasně označené v menu, nicméně...dejte si prostě Bun bo nam bo chay a vegan závitky. Mohla bych se po tom utlouct. servis rychlý, jídlo super.



Bun bo nam bo chay


Nudle s tofu


Secret of Raw na Lidické je v Brně docela novinkou. Zatím jsem u nich vyzkoušela pouze dezerty a hodnotila bych to tak 50 na 50. Jejich zmrzlina je moc dobrá, nicméně pistáciový dort, který jsem si od nich donesla domů byl jedním slovem katastrofa a bohužel letěl do koše po prvním ochutnání. Nicméně jsme slyšela pozitivní názory na jídlo a dám jim určitě ještě šanci. 




Čokoládová zmrzlina


Umami (simply asian) je sesterskou restaurací Bistra Gỗ. Jsou víc orientovaní na celou asijskou kuchyni, takže tady najdete sushi, nudle, závitky a pak všelijaké variace maso/zelenina/omáčka/příloha. Nudle upozorňuji, že jsou vaječné, takže si dejte rýži. Vegetariánská jídla jsou označená, veganská jsou z toho dle mých informací oboje tofu. Doporučila bych tofu s arašídovou omáčkou. 



Tofu se zeleninou, jasmínová rýže


La Strada je "italská" restaurace, bohužel nemám k jejich servisu, jídlu a celkovému konceptu moc co říct. 

V nabídce mají jídlo pro vegany (za to body navíc), nicméně...nikdy se mi nestalo, že by moje jídlo vypadalo nebo chutnalo stejně (vegan lasagně), pizza je průměr a pokud si objednáte z rozvozu ani ji nepečou na pobočce nýbrž někde mimo. To by všechno bylo ještě fajn, ale pokud jdete přímo do restaurace, servis je něco otřesného. Doporučuju pouze, pokud nebudete mít jinou možnost nebo vás budou masožrouti tlačit do nějakého podniku, kde by mohli mít maso. 


Vegan pizza se žampiony

Charakter bakery je roztomilá malinká kavárna s pekárnou a jejich dorty jsou jedny z těch nej, co v Brně najdete. Mají v nabídce sladké i slané, navíc vlastní pečivo (dodávají i Forky´s), kávu a velkou nabídku mlék, v létě jsme u nich v mrazáku viděla i zmrzlinu. 



4/ Co vidět

Špilberk

Katedrála sv. Petra a Pavla



Xxx, Cherrybomb

Source of pictures: google.com or my own
---------------------




BRNO, CZECH REPUBLIC                                                              





Výsledek obrázku pro BRNO






1/ Shops

Same story as in whole Czech Republic... "classic" shops offer kind of short sortiment - anyway in Tesco, Albert, Kaufland or Lidl you can find tofu, some milk, spreads, yogurts or hummus.


                                               

2/ Healthy shops, vegan shops

Brno is full of healthy shops and it is no problem to buy goods here.


Zdravý život on Lidická street is probably the best according to quantity of products. They have cooled stuff, bio frits/veggies, bakery and sweets and also house cleaning products and some limited cosmetics.  

Bioobchod in city center is also offering good number of products. Smaller quantity but really nice staff and also cooled/frozen pizza from local supplier which is really cool.

Brána ke zdraví on Orlí street offers products without packaging - you weight as much as you want in paper bags - I like this non waste approach. Also connected to sweet shop/bakery that offers healthy treats, so its kind of 2 in 1.

Zdraví s chutí  in Omega building on main square has one advantage - it is in center and is really big. A lot of product, different brands (also a lot of nut butters and others).


3/ Eating out, drinking out

I have to say, pretty good for a last village before Vienna :D (that´s a local joke).

Rebio is a vegetarian food chain that is quite popular in Brno. They have few branches and work as pay-by-weight- buffet. Food is standardly good. I always was happy with what I got - vegan options are limited and I would appreaciate if ingrediences were marked in detail.

In Velký Špalíčk restaurant is connected with a café and sweet bakery. I like their cakes, very very good.

Forky´s is definitely one of the ebst burgers I ever had in CZ. They have permanet menu and also a lunch menu for work days (main dish and a soup) and also superbowls. I can recommend everything except mexican tortilla and it is a place where I guarantee you that meateaters will have not a single complaint. I tried many items from their menu, my favorite is probably Forky´s classic burger an their fries (mix of sweet potatoes and classic potatoes - I wish this was offered at more places), raw soup and/or fish and chips.
Dessert were on lower scale but maybe they did improve it :)
Also they work as small shop - you can find some Veganz products, Gardein, Vegetarian Butcher and  great ice creams brands (Coconutbliss, Valsoia or local brand RAWito).


French burger


Cheeseburger, vegatable fries, chocolate cake 

Superbowl with french dressing and "chicken" strips


Junk Food is right now temporary closed (until February 2017). Food was always great and I hope that they will really open again with same concept. More or less it was a diner - mainly burgers (great onion rings with it) but you could have find also czech "fried classics" like  friend cauliflower, friend cheese or zucchini. I really liked they robi steak with mashed potatoes.


Tempeh burger, onion rings and robi steak with mashed potatoes and beans 


Bistro Gỗ on Běhounská street (just a few steps from Forky´s) can´t get any higher recommendation from me. So good vietnamesse food with so nice service is almost impossible to find anywhere else.  Bistro has vegetarian and vegan options clearly marked in menu but anyway...just go with  Bun bo nam bo chay and vegan spring rolls, okay :D ? Great service, quick and awesome food. 



Bun bo nam bo chay


Noodles with tofu


Secret of Raw on Lidická street is kind of new thing in Brno. So far I tried only their idessrts and I would rate it 50/50.Their ice cream was really good (chocolate, peanut butter) but a pistachio cake I carried home was a disappointment and I had to throuw it away after first bite. But I did hear very good reviews on standard menu and I will definitely try it. 





Chocolate ice cream


Umami (simply asian) is a "sister restaurant" of Bistro Gỗ. They are more focused on whole asian cousine so you find sushi, noodles, a lot combinations of meat/veggies/sauce/side dish. Noodles are made with egg, just so you know - get rice. Vegetarian dished are marked in menu clearly and according to the informations I have, vegan are both dishes with tofu. I would suggest to got tofu with peanut sauce, very nice.   




Tofu with veggies, jasmin rice


La Strada is a "italian" restaurant but I have nothing good to say about their service, food and overall concept. 

They do offer vegan food (appreaciated) but...I never experienced same food would look or taste the same from them (especially vegan lasagna), pizza is average and if you order delivery they don´t even amde it in the same place. That all would be ok but if you go into the restaurant servis is horrible. I recommend only if you need place to go with people who want to eat meat as well. 



Vegan pizza with mushrooms

Charakter bakery is a cute little café and their cakes are one of the best. They offer sweet and salty bakery, also they supply Forky´s with burger buns, coffee with milk selection and in summer I also seen ice cream in their freezer. 



4/ What to see

Špilberk castle

St. Peter and Paul catedral 



Xxx, Cherrybomb

Source of pictures: google.com or my own

1 komentář:

  1. Moc se mi tvů blog líbí, začínám sledovat....btw taky miluju písničku Cherrybomb! Měj se krásně! :) (to-live-green.blogspot.cz)

    OdpovědětVymazat

Thanks for your comment :)