pátek 30. prosince 2016

PRAGUE, CZECH REPUBLIC



PRAGUE, CZECH REPUBLIC                                                               /for English scroll down/




Výsledek obrázku pro PRAGUE




You will fall in love with Prague easily.




1/ Obchody

Klasické obchody nabízejí dost osekaný sortiment - nicméně v Tescu, Albertu atd. najdete tofu, nějaké to mléko, pomazánky aj.

Super je Marks&Spencer - hromady ovoce a zeleniny, hummus, jablíčko s burákovým máslem (to mě pobavilo...), zmrzlina, sojové mléko atd. Nejradši mám jejich indické jídlo z chlazené/mražené sekce. Dokonce mají i bourbon čokoládové sušenky, které zbožňuju.

                                                       Související obrázek

2/ Zdravé výživy, vegan obchody

Co se týče Prahy, obchody se zdravou výživou tady rostou jako po dešti :) Je jich nespočet a většinou prostě záleží na tom, kam to máte nejblíž...


World Vegan  najdete v budově Černé labutě na Florenci (tady je i Loving Hut, o tom později...). Má dobrou nabídku produktů - chlazené, mražené i čerstvé :). Co se týče značek nabízí Veganz, Gardein i značky, které jsem zatím neviděla a nezkusila, ale hlavně oceňuju lokální produkty jako třeba Nemléko nebo české značky sojových jogurtů.
Viděla jsem tady i nějakou tu kosmetiku a produkty pro domácnost.





Bioobchod je můj neoblíbenější řetězec. Mají opět chlazené i čerstvé výrobky, spoustu mlék, výběr hotových jídel, instatních věcí atd.

Country Life je první obchod se zdravou výživou, ve kterém jsem kdy byla. Baví mě, jelikož mají na váhu ořechy, nabízí chlazené hotové jídlo značky Country Life (burgery a sandwiche, po kterých bych se umlátila) a jsou na fajn místě v centru. Zároveň je z druhé strany obchodu i restaurace - jedla jsem tu jen jednou, jídlo na váhu a bylo to fajn jako lehký oběd.


Výsledek obrázku pro country life burger


Pokud jedete vlakem, na hlavním nádraží je Bio Point - mají taky docela dost věcí a i sladkosti/sandwiche na cestu :)


3/ Eating out, drinking out

Co se týče restaurací, je jich aktuálně víc než dost. To samé bistra a kavárny s veg možnostmi.
Praha má opravdu hodně poboček Loving Hutu a dost míst na kávičku, dort a chill. Tak jdeme na to.

Loving Hut je můj nejoblíbenější řetězec s veganskou kuchyní. Ještě jsem z menu neochutnala všechno, ale už se k tomu blížím :)
Každá pobočka má trošku jiné menu, všude mají nicméně dorty, výběr pití (voda, domácí limča, ledové čaje atd.). Aktuálně často chodím do Černé Labutě, na Smíchov (tady je to trošku fast food styl...) a dřív hodně do Londýnské. Nutno pochválit, že pobočky prošly rekonstrukcí, takže je to tam moc hezké a vhodné i na to, aby jste tam někoho, kdo je vegan food virgin, vzali :) Přes obědy (11-15 hod.) fungují LH jako bufety, platí se na váhu - naberete si, co chcete a dobré je všechno.
Od 15. hodin pak fungují LH jako klasické restaurace - jídlo z menu je na objednávku, v Černé Labuti vás obslouží i u stolu, jinde si prostě jdete říct k pokladně.

Z menu doporučuju závitky, Pho, řízek a burger taky. Určitě si dejte nějakou sladkost :)


Spring rolls

Bun bo

Chow Mien


Curry 

Skořicová rolka

Obědový bufet

Obědový bufet



Moment bistro je skvělé a útulné bistro na Praze 2. Je to pár stanic tramvají z I.P.Pavlova a stojí to za to. Líbí se mi jejich koncept a doporučuju je na snídani nebo když spěcháte a chcete sandwich/dortík a kafíčko s sebou. Miluju jejich sandwiche a jejich snídaně vypadají skvěle. Na oběd jsem u nich nikdy nebyla, ale mají obědové menu za friendly ceny, takže ráda uslyším Vaše zkušenosti :)

Bagel a kafíčko

Sladkosti

Dortík (už si bohužel nevybavuju jaký...)


PURO na Vinohradské funguje jako bistro a i jako obchod/ vyzvedávací místo e-shopu veganz.cz. Bistro je fakt malinké a často je plno, což chápu :D. Mají nabídku ve vitríně a i týdenní menu. Taky dělají snídaně (ta krupicová kaše vypadá skvěle), nabízejí i jídlo s sebou (sandwiche, saláty, dorty). Naposledy jsem u nich jedla výbornou sekanou z fazolí spolu s mrkvovým pyré - bylo to super. Porce obrovská, takže na dezert už jsem neměla sílu :D. Doporučuju zajít na oběd a pokud budou zrovna mít, zkuste mrkvový dort.



Herbivore jsem vlastně objevila úplně omylem, když jsem potřebovala ze Smíchova zajít někam na snídani a HappyCow mi našla Herbivore a MoMo café (tam půjdu příště). Herbivore je super místo na brunch. Interiér mě uchvátil, nabídka taky. Zároveň je vzadu částečně i obchod s potravinami (tam jsem nenakoukla, škoda...). Hlavní důvod mojí návštěvy byla Acai bowl (mají ještě někde v Praze Acai bowl??). Kafe bylo dobré a hrneček super roztomilý a Acai bowl byla úžasná. Líbí se mi, jak ji servírují a já prostě Acai bowls miluju, takže tak. 




Sweet Secret of Raw na Ípáku má podobný interiér jako Herbivore a je to tam moc pěkné. Mají pouze raw cakes - všechny, co jsem kdy ochutnala byly dobré, nicméně nejsem zas takový raw food junkie. Vzala jsem tam jednou i rodiče a chválili si :)



Doporučuju borůvkový a čokoládový



Thai box na Senovážném náměstí jsem dřív zbožňovala a nechávala si ho vozit domů častěji než by bylo zdrávo. Naposledy jsem šla rovnou na pobočku - nicméně jídlo, které jsem chtěla neměli a Ladyboy mě bohužel moc neoslnilo...Kamarád měl Thajský guláš a chválil si. Obsluha je milá, prostor je malinký, ale hezký. Otevřenou kuchyni oceňuju. 


Ladyboy a Prager
(tofu s černými houbami, zázvorem, paprikou, baby kukuřičkou, jarní cibulkou a česnekem)   


4/ Co vidět

Hrad

Karlův most

Petřín

Staré Město

Hradčany

Trhy na Náplavce

Muzeum voskových figurín (ne, to nemyslím Grévin)

Special tip: běžte na drink na Terasu hotelu U Prince (ten výhled je k nezaplacení, ale najíst se jděte někam jinam tady není žádná vegan option)


Xxx, Cherrybomb

Source of pictures: google.com or my own
---------------------



PRAGUE, CZECH REPUBLIC                                                                     



Výsledek obrázku pro PRAGUE



You will fall in love with Prague easily.


1/ Shops

Classic shops offer few vegan things - anyway in Tesco, Albert etc. you can find tofu, few milk options, spreads and so on.

Great place is Marks&Spencer - tons of fruit, veggies, hummus, apple with peanut butter (ready to eat pack, I like this), ice cream, soy milk etc. I like a lot their Indian food (frozen/cooled). Also you can find vegan chocolate bourbon cookies (love these and it´s good snack to carry).

                                                       Související obrázek

2/ Healthy shops , vegan shops

Lately Prague is full of healthy shops. So it really depends only on which district you are at and which one is the closest one...


World Vegan  located in Černá Labuť building (also Loving Hut is located here, more about it later). Offers good selection of products - frozen, cooled and also fresh :). They have Veganz brand, Gardein, also local brands and brands I never heard about before. I fancy local products like Nemléko (almond milk from small local producer) or czech brands of soy yogurts (try brand Kalma). Also offers some cosmetic products and cleaning stuff.




Výsledek obrázku pro kalma jogurt



Bioobchod is my favorite chain of helathy shops in Czech Republic. Offers cooled and fresh stuff, lot of milks, ready to eat products, instant products etc.


Country Life is first healthy shop I ever visited. I like especially this one (Melantrichova st.) because they sell nuts pay-by-weight, ready to eat food of their own brand (burgers and sandwiches I would kill for) and is just few steps from Old Town. Also on the other side of shop you can find restaurant (I had food there once and was good, again pay by weight buffet with vegetarian/vegan option).



Výsledek obrázku pro country life burger


If you travel by train I would like to mention one shop at the main railway station called Bio Point - quite lot of stuff and also packed food (sweets/sandwiches) to grab and go.


3/ Eating out, drinking out


Many options. Really many. Restaurants, bistros, cafes. Prague has a lot of Loving Huts and many nice places just for cake, coffee and chill.

Loving Hut is my favorite chain of vegan food. I did not tasted everything from their menu yet but I am slowly getting there :)
Each branch has a bit different menu but all of them also offer cakes, selection of drinks (water, homemade lemonade, ice tea etc.). In this moment I visit mostly Černá Labuť, Smíchov (here it is a bit of fast food style cause it is located inside a shopping center in a food court) and before I was going really often to Londýnská street. I have to give them credit for reconstruction of all branches- it looks cute and you feel happy to bring someone who is a vegan food virgin here :). During lunch (11-15) all LH are a buffets with pay-by-weight system. So take whatever you want because everything is good.
From 3PM it changes into classic restaurant where you choose from menu. In Černá Labuť also with service, in others you order by the counter.

I recommend spring rolls, Pho, schnitzel and also burger. Totally try some sweets as well :)


Spring rolls

Bun bo

Chow Mien


Curry 

Cinnamon roll 

Lunch buffet

Lunch buffet

Moment bistro is cute and cozy bistro on Prague 2. Few stations by tram from I.P.Pavlova is really worth. I like their concept and I recommend breakfast or if you are in hurry some of their sandwiches/cakes and coffee to go. I love their sandwiches and their breakfasts look so good. Never had anything from lunch menu but it is very friendly priced and offer always looks yummi so I would like to hear from you if you try :)

Bagel and coffee

Sweets

Really good cake :)



PURO on Vinohradská street is a bistro and also shop/pick up point for e-shop veganz.cz. Bistro is really small and always full (which I do understand :D). You can choose food from cooler and also from weekly menu. Also can get breakfast there (that sweet mash looks amazing), offers to-go food as well (sandwiches, salads, cakes). Last time I had great meatloaf from beans and carrot puree - was awesome. Portion was huge and I had no space for dessert unfortunately :D I highly recommend carrot cake if you are lucky and it is on daily offer.



I found Herbivore by total coincidence when I needed to go for breakfast somewhere around Smíchov and HappyCow offered Herbivore and MoMo Café (I will try next time). Herbivore is awesome place for brunch. I fell in love with the interior and offer. Inside it is also a shop (shame I did not checked properly...). Main reason why I went here was an Acai bowl (do they offer Acai bowls somewhere else in Prague??). Coffee was good and cup was really cute. Acai bowl was amazing. I like how it was served and I just love Acai bowls okay? :D  



Sweet Secret of Raw on  I.P.Pavlova has similar interior to Herbivore and is very nice place. They offer only raw cakes but all I have ever tasted were nice but I am not such a raw food junkie (so my opinion is not really valuable at this point I think). Once I also took my parents here and they did like it a lot :)  


I recommend blueberry or chocolate cake



Thai box on Senovážné náměstí (Prague 1) I used to love for delivery years ago (and I did order it more then I should have). Last time I visited the restaurant itself - but I have to say meal I wanted was out of offer and Ladyboy did not amazed me...But my friend had a Thai gulash and he liked it. Service is nice, space small but also nice. I appreciate open kitchen. 

Ladyboy and Prager
(tofu with black mushrooms, ginger, paprika, baby corn, spring onion and garlic)   


4/ What to see

Prague Castle

Charles Bridge

Petřín

Old Town

Hradčany

Markets on the embankment (called Náplavka, open in summer)

Wax museum (no, I do not mean Grévin)

Special tip: go for a drink to Teresa hotelu U Prince (Old Town Sq. - the view is amazing but eat somewhere else, no vegan options here) 


Xxx, Cherrybomb


Source of pictures: google.com or my own








Žádné komentáře:

Okomentovat

Thanks for your comment :)